HARDLOOPSCHOENEN

Hardlopen is een redelijk blessuregevoelige sport en met goede schoenen proberen we de risico’s van blessures zo klein mogelijk te houden. Met dit doel worden de schoenen zoveel mogelijk van demping en steun voorzien. Maar blessurevrij wordt het niet.

Op dit moment zijn allerlei ontwikkelingen gaande in de hardloopwereld In de klassieke schoenen is er een vrij groot verschil in hoogte tussen voorvoet en hak. Dat hoogteverschil zorgt ervoor dat we netjes op de hak landen en vervolgens de voet afwikkelen. Dit kost veel energie en een grote schokbelasting.

In de nieuwe ontwikkelingen wordt gekeken naar de natuurlijke manier van lopen zonder schoenen. Dan zien we dat de landing vanzelf meer naar midden-voorvoet verschuift. Het zwaartepunt van ons lichaam blijft meer boven de voeten en helt zelfs naar voren. We verspillen geen energie meer in het naar voor bewegen van ons lichaam. En bij de landing maken we gebruik van de natuurlijke demping uit voet, enkel en knie.Het enige grote nadeel is dat we door de eeuwen heen niet meer gewend zijn om op blote voeten te lopen!

In de hardloopschoenen worden nu schoenen ontwikkeld die meer aansluiten bij een natuurlijke manier van lopen, natural running. In de schoenen wordt steun en demping teruggebracht. Enkele klassieke modellen krijgen een minder groot hoogteverschil tussen hak en voorvoet waardoor de landing automatisch meer naar voor wordt gebracht.

Kom langs en laat u informeren en adviseren.

We hebben een sportpodoloog, hardlooptrainer en sportschoenspecialisten in huis.

ON-RUNNING

On-Running

On Running is een jong Zwitsers bedrijf uit Zurich en heeft een nieuw revolutionair dempingssysteem the clouds genaamd. In het kort werkt het systeem als volgt;
Zachte landing en een dynamische afzet; dit is de kern van het concept achter de baanbrekende runningschoenen van On. Een radicale ontwikkeling, On’s technologie combineert de voordelen van een zacht dempende trainingsschoen en het directe snelle gevoel van een wedstrijdschoen. Vergelijk het als het zachte landen op het strand, maar met de directe afzet die je ervaart op een atletiekbaan. Het geheim van deze demping zit hem in de On “Clouds”. Eigenlijk zijn het holle delen in de zool van de schoen die zowel verticale- als horizontale demping bij de landing geven en er vervolgens voor zorgen dat je een dynamische c.q. krachtige afzet kan ontwikkelen. Met als resultaat een snel, licht, en dynamische loopgevoel.