SKIKLEDING 2020

Het lagen systeem

Wanneer u gaat wintersporten is het belangrijk om de juiste skikleding te dragen. Een goede basis van uw wintersportoutfit bestaat uit het dragen van technische onderkleding. Deze laag wordt vaak onderschat. Vermijd het dragen van katoenen onderkleding. Katoen draagt comfortabel, maar blijft nat en zorgt voor kou. Kies daarom voor technische onderkleding, zoals een thermobroek en thermoshirt. Naast een thermobroek en thermoshirt kunt u ook denken aan technisch ondergoed, zoals een sport BH of een technische boxer. Deze kleding zorgt ervoor dat transpiratie wordt afgevoerd van de huid naar de volgende laag. Hierdoor blijft u droog en warm tijdens het wintersporten.

De tweede laag bestaat uit een isolerende tussenlaag, ook wel midlayer genoemd. Deze laag zorgt naast isolatie ook voor extra warmte. Deze laag kan daarom uit verschillende producten bestaan, zoals een pully, een fleece vest/trui of een dun donsjasje. De buitenste laag van uw skikleding is de beschermende laag. Dit kan een hardshell of softshell zijn. Deze derde laag dient sneeuwdicht, winddicht en ademend te zijn. In veel ski-jassen zit ook een sneeuwvanger verwerkt. Dit is een band in de ski-jas met elastiek, waardoor de sneeuw niet in de jas en/of broek kan komen. Daarnaast zit er in veel ski-jassen ook een skipaszakje.
Dankzij dit drie-lagen systeem kunt u gemakkelijk iets vervangen tijdens uw wintersportdag of -vakantie. Dit zorgt ervoor dat u het nooit te warm of te koud hoeft te hebben. Op warme dagen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een dunnere tussenlaag. Tijdens het skiën en snowboarden beweegt u veel. Om ervoor te zorgen dat deze bewegingen niet beperkt worden door de skikleding is het van belang om de juiste maat aan te schaffen met een goede pasvorm.

Wat heeft u verder nog nodig?
De wintersportoutfit is met alleen het dragen van dit drie-lagen systeem nog niet compleet. Functionele en goed passende skisokken kunnen een groot verschil maken in de skischoenen. Daarnaast zijn warme en sneeuwdichte/waterdichte handschoenen een must. Wanneer u vaak last heeft van koude handen kunt u kiezen voor wanten. Daarnaast kunt u kiezen om dunne binnenhandschoentjes, liners, te dragen onder uw handschoenen. Deze liners zorgen ervoor dat uw handen droog blijven, tevens zorgen ze voor extra warmte.
Tot slot is in sommige wintersportgebieden het dragen van een skihelm verplicht. Neem de tijd voor het aanschaffen van een goed passende, comfortabele skihelm met een passende skibril.